Volg ons:
RSS
Follow by Email
Twitter

Helemaal uitgedost en strak- in- het -Chiropak.

Claire gaat voor het eerst naar “ De Chiro”.  Iets waar wij (toegegeven, dat is een extra momentje voor onszelf ) maar ook zij al héél lang naar uit kijkt. Ze is 6, zit in eerste leerjaar en buiten deze zondagse activiteit, danst ze op zaterdag.

In haar enthousiasme, vraagt ze me plots: “ wat zou ik nu het beste kunnen, dansen of Chiro ?”

Ze is perfectionistisch en strever van aard. Ik pik er meteen vastberaden op in.

“Voor Chiro moet je niet iets kunnen, het is belangrijk dat je je amuseert en veel speelt”, hoor ik mezelf zeggen.

Het blijft om één of andere reden nazinderen. Ik vermoed dat het de manier was waarop ze zei:” ok mama, want spelen, dat kan ik eigenlijk supergoed “. Mijn voelsprieten staan meteen op en vraag mij nu af of haar goed kunnen spelen, gelijk staat aan presteren? 

Sinds mijn burnout in 2017 ben ik op mijn hoede, ik heb de buitenschoolse activiteiten van mijn kinderen teruggesnoeid naar 2 stuks. Niet voor mezelf, maar voor hen. Ik wil hen echt zo langs als het kan sparen van het idee dat ze iets leuks moeten laten varen omdat er hier of daar nog wel een taak op hen wacht. Natuurlijk ben ik realistisch en natuurlijk komt er gaandeweg, een vorm van verantwoordelijkheid moeten opnemen. En neen, ze moeten die verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan, omdat er leuke dingen op hen wachten. Neen neen, ik heb het over hobby, rust, ontspanning. Iets wat je als volwassene tegenwoordig in een agenda moet zetten. 

Zolang ze kunnen wil ik hen zien spelen. Want spelen is net zo belangrijk voor onze gezondheid als rusten. Waarom ik dan toch de activiteitenkalender terugschroef naar 2 ? Wel, er zijn keuzes. En dansen, en muziekles en tekenschool en zwemles en … Al die EN’s zorgen ervoor dat ze om 6.30 opstaan EN ‘s avonds om 22 uur in hun bed liggen. Overigens dienen ze tegenwoordig overal een vorm van competitie en prestatie aan te gaan. Is het dan nog een hobby, de som van al die ENNEN?

Ik vind het soms jammer, dat wij als volwassene onszelf overtuigd hebben dat spelen ( rust – ontspanning ) een verspilling is van kostbare tijd.  We hebben zoveel te doen, en weinig tijd. Mij overviel me op onze recente huwelijksreis een vreemd gevoel. Het idee om 11 dagen, tijd te mogen besteden, aan iets wat niet op een “ to- do lijst “ staat. Ik had zelfs even het idee dat het mij een vorm van stress opleverde. Het even niet mama zijn, het even niet tijd besteden aan social media voor Cachet, het even niet iets organiseren voor mijn onderneming, dat was iets nieuws en dat voelde eng!

Maar tegelijk wist ik ook, dat dat enge gevoel normaal is en ik dat gewoon moest loslaten. Ik heb inmiddels al ervaring met : werk nog maar een uurtje door, je kunt de slaap wel in het weekend inhalen, alleen watjes doen dutjes tussendoor , komaan even doorbijten. Je kan het ! En omdat ik er ervaring mee heb, ken ik ook consequentie. Denken dat prestatie en bezit je gelukkig en tevreden maakt, de schrik dat als je het rustiger aan doet, je dus ongelukkig zal maken. Wat voor alle duidelijkheid niet klopt!

Ik las ooit een boek waar men het had over : uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf. Mijn ogen zijn toen héél erg opengegaan. Bij mij uitte zich dat in “ slaapschuld “. Te weinig slaap met de ongelooflijke gevolgen.

Vreemd  genoeg zie en hoor ik nog vaak mensen die dit soort van uitputting als een soort status zien en slaap pas als een luxe. Ik stel het ook vast in mijn netwerk. Jonge, gedreven, slimme mensen met een visie en een gigantische drive. Sommigen zetten net hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. De druk zorgt ervoor dat hobby’s op een veel lager pitje komen te staan. Ik hoorde onlangs iemand die het normaal vond elke dag een Dafalgan te nemen, gewoon omdat het lichaam elke dag pijn doet en zonder die pijnstiller, ligt de prestatie lager.

Daar wil ik mijn kinderen echt voor behoeden!

En jij, wanneer was de laatste keer dat jij iets voor het eerst deed of iets wat je echt leuk vond, zonder dat je daarbij hoefde te presteren? 

Bij mij was dat, mij héél vroeg in bed installeren, met het nieuwe boek dat ik van mijn man kreeg. Ok, de uitdaging was niet nieuw, maar het boek wel. Er zit in mij toch altijd een klein duvelke dat aangeeft dat je dat boek pas echt mag beginnen lezen als : en nu zou er een gigantische lijst aan to do’s kunnen volgen. Maar ik heb mij herpakt, ik heb de to do lijst gelaten voor wat ze was. Ik ben gewoon beginnen lezen.

Nieuwe dingen proberen of neen zeggen aan wat gepland is altijd een beetje vreemd! Of omdat ze nieuwe zijn en we dus niet weten wat er ons te wachten staat, of omdat we misschien toch nog eerst een aantal andere zaken moeten afwerken( presteren )  vermijden we ze soms.

Zo loop je wel wat nieuwe ervaringen en mensen mis, wat jammer is. Zo kan je eens afspreken met een vriendin en een koffie gaan drinken. Verwen jezelf met een shoppingmoment, op voorwaarde dat je de pashokjes niet vermijd. Of volg eens een leuke workshop. Je kan zo gek niet bedenken of er bestaat een workshop voor. “ Workshop Thee, workshop plants@home, workshop BBQ…. Kies maar hé ! Als je het maar doet, voor de fun … geen target , geen doel. 

Ikzelf organiseer onder andere workshops Make- up voor beginners. Een avond vol leken, werkende vrouwen, moeders en mensen die niks van make-up kennen en er toch eens iets mee willen doen. Eveneens een avond vol plezier, vaak kennen de dames elkaar niet en vinden ze  toch altijd een ( tijdelijke ) soulmate om  het eens over een koe en kalf te hebben. Er wordt gelachen en er is hier zelfs al gehuild. Achteraf een sms krijgen, waarin ik lees, dat men zich amuseerde, dat is voor mij de kers op de taart! 

Spelen zit er dan als grote madam misschien minder in, als het maar allemaal gewoon eens plezant en leuk kan zijn. En onthoud, nieuwe dingen proberen is altijd een beetje eng !

Laat dat het uitdagende zijn aan uitdagingen aangaan.

Volgende workshop voor beginners staat gepland op 10 oktober. Je kan er nog bij!

 

Tot de volgende

Groetjes Sarah

Volg ons:
RSS
Follow by Email
Twitter

Nieuws

leuke workshopsworkshop heusden- destelbergenworkshop make up

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *