Volg ons:
RSS
Follow by Email
Twitter

kankercongres

 

 

Wie wat waar …

Zaterdagochtend , 9 u ,ik loop  over het Sint – Pietersplein in Gent.

Ik volg de menigte naar de faculteit Economie en Bedrijfskunde,,omdat daar een kankercongres plaatsvindt. Het belooft een boeiende dag te worden, met een goed gevulde agenda, duidelijk en in mensentaal plus toegankelijk voor iedereen. Al heb ik voor dat laatste wel wat schrik. Straks zit ik daar in een aula tussen gigantisch veel dokters en begrijp ik niks van wat er wordt verteld? Die schrik blijkt na de eerste spreker gelukkig volledig ongegrond… 

Eerlijk is eerlijk …

Zo’n congres volg je niet voor het plezier ( dacht ik gisteren nog ).

Ik dien in het kader van de opleiding, onco beauty professional welke ik volg in het AZ Alma in Eeklo, x aantal uren te spenderen aan voordrachten, praatsessies, lezingen enz… rond kanker. 1 jaar geleden had ik nooit gedacht daar te zitten, en al zeker niet op een kankercongres. Kanker is een woord dat mij( zeker voor ik de opleiding begon ) enorm, maar echt enorm veel angst aanjaagt. Ik wou er het liefst van al, zo weinig mogelijk over horen. Kwestie van die confrontatie met mijn eigen schrik toch maar niet te moeten aangaan. Maar sinds de opleiding en de verplichte voordrachten en lezingen, kijk ik daar anders naar.

Ik kreeg een beeld over de oorzaken, de behandelingsmogelijkheden, wat is kanker enz…

Zo besloot ik zelfs 7 weken en 1098 sigaretten geleden te stoppen met roken. Mijn oogjes zijn opengegaan.

De eerste indruk

Terug naar de essentie van deze blog. Mijn pluim gaat naar de spreker die op mij héél veel indruk naliet, Dr. Luc Colemont.

Ok ’t is absoluut een heel vlotte spreker en een vat vol droge humor, dus ja , ik hing al aan zijn lippen. Maar, wat die man vertelde deed mij wel nadenken. Hij heeft mij geïnspireerd dat ik zijn werk, inzet en zijn boodschap héél graag deel.

 

Den uitlaat…

Praten over longkanker … praten over borstkanker, we doen dat zonder taboe, zonder schroom, hoe moeilijk dat soms is. Maar praten over stoelgang, over darmen daar hangt zo’n “ schaamtesluiertje “ over .

Dat lijkt minder alledaags te zijn , maar niks is minder waar.

Darmkanker is de 3emeest voorkomende kanker in België en eist jaarlijks in Vlaanderen 2000 levens, dat zijn er gemiddeld 5 per dag. Sinds enkele jaren worden mannen en vrouwen vanaf 56 jaar uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek. Sinds juli 2018 is deze leeftijd verlaagd naar 53 jaar. In 2016 namen 54,5 % van de uitgenodigde mensen deel aan het onderzoek.

1 dame stelde de terechte vraag :” kan men dat onderzoek dan niet verplichten. “

Waarop Dr Colemont aangaf: “ We leven in een vrij land, waar het wel verplicht is jaarlijks naar de autokeuring te gaan” Het zou inderdaad een mooie zaak zijn de eigen uitlaat ook jaarlijks te laten controleren.”

Wisten jullie dat?

15 % van de patiënten, jonge mensen zijn ?

Het blauwe lintje symbool staat voor darmkanker ?

Wie  jonger is  dan 53 een zelftest kan kopen bij de apotheker ?

De boodschap …

Laten we van onze voeding genieten, ook de uitschuivertjes horen er zeker bij,  met mate.

Rook niet ( meer ), Prof. Filip Lardon stond niet weigerachtig tegenover vapen om rookstop gemakkelijker te maken. Ik kan beamen dat het wel helpt.

Laten we wat frisse lucht opsnuiven en wat bewegen.

Voor wie graag hulp krijgt bij alles rond voeding en beweging:

https://groepspraktijkdemens.be/daphne-de-raeve/

 

En vooral SCREEN aub … voor de 53+ die deze blog lezen…. doe doe test aub en voorkom veel leed.

En als laatste

Jullie kunnen de FB pagina van stop darmkanker volgen via onderstaande link

https://www.facebook.com/StopDarmkanker.be/

Wie graag meer leest:

https://www.stopdarmkanker.be

 

 

 

 

 

 

Volg ons:
RSS
Follow by Email
Twitter

Nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.