Volg ons:
RSS
Follow by Email
Twitter

“Ik ben ik, perfectie is passé”, ik hoorde de sensibiliserende radiospot en die klonk als muziek in mijn oren. Laat het nu nét datgene zijn waar ik binnen mijn eigen onderneming voor ga en sta. Misschien wel een beetje contradictorisch (ik weet het), want hoe kan je nu met een make – up- en kleurstudio toch de boodschap willen uitbrengen dat we goed zijn zoals we zijn en wat doet make- up en kleur er dan toe?Laat dat net zijn wat mijn zaak is, een klein hoekje af en een beetje anders dan anders.

 

Mijn kleine onderneming, is ontstaan uit een burn-out. Ik ga er niet al te diep op in, want het was, zacht uitgedrukt, geen fijne periode. Ik zou het ganse verloop van hoe het zover is kunnen komen op de werkvloer, uit de doeken kunnen doen. Echter, zijn er nu eenmaal dingen die ik niet kan schrijven omdat ze over personen en mentaliteit gaan én er is nog die vorm van respect om dat niet te benoemen. Laten we het houden op: zij die mijn grenzen hebben overschreden en ik die noch de moed noch energie had om dat te uiten. Nu, daar gaat deze blog niet over. Daar draaide mijn burn-out na enkele maanden ook zelfs niet meer om. Het draaide in de eerste plaats, om mij,  ik als persoon daarnaast om mij als vrouw, moeder, dochter, zus, vriendin.

De eerste post op sociale media na een stop van 4 maanden 

Binnen mijn herstel kwam ik al snel tot de essentie (voor mij was dat de essentie) namelijk zelfbeeld. Daar bleef namelijk niks, noppes van over. Hetzij enkel negatieve zaken die al helemaal niet stroken met de realiteit. Logisch dat je dan een vogel voor de kat bent op de werkvloer voor zij die andere, vaak opportunistische intenties hebben.

Dat negatieve zelfbeeld kwam voort uit mijn verstoord lichaamsbeeld, van hoe ik naar mijn lichaam keek, de manier waarop mijn eigen lichaam werd ervaren en de houding die ik hiertegenover aannam. Gevolg, nul zelfvertrouwen en ikzelf die mijn eigenwaarde constant ondermijnde. Begint het te dagen waarom we spreken van burn out ? Weet je hoeveel energie het kost dat constant te verbergen naar anderen toe? Zelfs naar de eigen omgeving toe. Vraag mijn vrienden maar even of ze in die tijd iets opgemerkt hebben dat ik een lager zelfbeeld zou hebben? Ik kader graag eventjes met bijhorende foto. Ik was net hersteld van mijn 1e zona ( er volgen er nog 6 nadien met bijhorende crash), was 5 weken afwezig van het werk en maakte mezelf wijs dat ik alles aankon. Gevoelsmatig was dat die dag helemaal anders. Ik ben er 100 % zeker van dat niemand dat dat daar toen  heeft gemerkt. Nu na al die tijd, zie ik zelf hoe moe ik was.

 

 

Gelukkig was er naast de enorme steun van mijn man, de psycholoog die me op weg hielp met emotiegerichte coping (ik denk toch dat het dat was) en humor ( dat laatste is voor beide personen van toepassing ). Zowel thuis als in mijn sessies kwam er vaak droge humor aan te pas. Ik ben hen daar vandaag nog altijd dankbaar voor. Ik kom er nog op terug. 

 

Wat heeft het te maken met mijn huidige zaak?

Ik ben me tijdens mijn herstel gaan verdiepen in zelfbeeld, zelfvertrouwen en lichaamsbeeld. Ik moest dat kunnen plaatsen en wou zelf ook weten hoe het voor mij in elkaar zat. Ik las er boeken over (Brene Brown is een aanrader).

Conclusie was dat als ik werk aan mijn binnenkant, straal ik dat uit. Dat is een cliché dat we allemaal al jaren kennen en waar je ook complimenten over krijgt als je herstelt.  Toen was er Ellen Bisschop en haar groepspraktijk De mens. Zij is van mening dat het omgekeerde ook geldt: door ook de buitenkant vorm te geven, boost je de binnenkant. Voor mij was dat rond, ik zou mijn passie voor kleur en make-up combineren met iets rond zelfbeeld, zelfvertrouwen en lichaamsbeeld.

 

Wat doen kankerpatïenten en transgenders dan mee in het verhaal?

Ik schrijf “mee” in het verhaal, omdat ik mij niet enkel focus op kanker en genderidentiteit. Iedereen is hier welkom.

Ik begeef mij graag eventjes op glad ijs door te stellen dat er op psychisch en sociaal vlak best wel wat raakvlakken zijn tussen burn-out, kanker en crisis rond genderidentiteit. Lees maar:

 • Verlies van werkomstandigheden en dus ook verlies van contact met collega’s
 • Verlies van inkomen, in geval van ziekte, ziek zijn kost geld.
 • Vrijetijdsbesteding en verenigingsleven worden beperkt.
 • Huishoudelijke taken worden zwaar, herverdeling van taken
 • Het identiteitsgevoel verandert
 • Men stelt zicht vragen over waarom ik, waarom nu
 • Er is piekergedrag, herbeleving van situaties
 • Slaapproblemen, stress signalen
 • In het verhaal van kanker komen daar nog de uiterlijke wijzigingen bij door de nevenwerkingen van de behandeling
 • wegvallen van ( sociale) steun
 • Er is een invloed op de partnerrelatie, de veerkracht binnen het gezin

 

 minimaal sociaal contact van 10 weken  en dan waren er de dagelijkse wandeltjes.  

Dat alles samen vreet aan een mens.En nog het meest aan, inderdaad … zelfbeeld en zelfvertrouwen.

 

Wat is mijn bijdrage dan?

Ik gaf mezelf de titel en functie van schoonheidscoach. Zowel binnen Cachet en De Mens. Waarom geen schoonheidsspecialist?

Omdat ik coping en behoud van enige controle bij mensen wil bevorderen door hen praktische tips mee te geven en aan te leren. Ik leg de focus op “praktisch”, omdat ik niet geschoold ben, psychologische ondersteuning te bieden. Mijn focus ligt op DOEN.

Wil je iets veranderen in jouw leven, dat is er een balans tussen spreken en doen.  Dat is net het mooie aan het concept van Ellen. Want zij is de bedenker van spreken en doen.

Ik ga voor begrip, erkenning en normalisering, daarom sprak die radiospot mij ook meteen aan: ik ben ik en perfectie is passé.

Ik wil mensen helpen de positieve punten van het lichaam te belichten. Er geldt een onvoorwaardelijke positieve aanvaarding en last but nog least: HUMOR

Ja, humor …ook tijdens ziekte en de zoektocht naar jezelf. Zeker dan! En ook gewoon… droge humor is gewoon wijs!

 

Ik richtte mijn ruimte huiselijk in. Er staan boeken (van Brene Brown uiteraard), er staan zeteltjes en salontafeltjes en er is een gordijn. Dat schept geborgenheid. Er staan planten en grote tafel en stoelen. Er hangt een spiegel. Want ja, kijken in de spiegel hoort erbij.

Er is ruimte, voor een traan, voor verhaal en voor jezelf. Maar ook zonder dat alles is iemand hier welkom. Cachet is niet (altijd)  zwaar beladen hoor … Integendeel 

 

Just nog Efkes dit…

We leven in een maatschappij waar de lat vrij hoog ligt. Dat vraagt véél van mensen. Vooral voor vrouwen. Zij krijgen vandaag meerdere rollen toebedeeld. Waarin ze allemaal even goed willen functioneren. Daarin mogen we mannen complimenteren, ze gaan er waarschijnlijk iets losser mee om en kunnen gemakkelijker genieten. Ze laten het denk ik, iets gemakkelijker los. 

Ik ervaar de komst van sociale media soms zelf wel als een soort druk. Zeker wat betreft idealen. Er is 1 ding waar ik wel uit ben, hét schoonheidsideaal, bestaat (voor mij) niet. Ik ben ook gestopt om er te willen aan beantwoorden. Of ik poog dat toch. Het nastreven is én gekkenwerk én onleefbaar. Mijn passie voor make-up en kleur is ontstaan in mijn prille tienerjaren. Toen was het vooral een ding om de aandacht weg te trekken van complexen en op te vallen met een (kleurrijk) masker. Nu ligt dat totaal anders. Make- up en kleur dienen om schoonheid te accentueren , niet om een masker op te zetten. Dus als je zelf make – up gebruikt en felle kleuren draagt wees dan fier en vol zelfvertrouwen

Ik heb nog een lijstje van zaken die mij hebben geholpen om een beetje positiever naar jezelf te kijken. Spreken we af dat ik dat houd voor een volgende blog? 

Tot binnenkort

Sarah 

 

Volg ons:
RSS
Follow by Email
Twitter

Uncategorized

makeupzelfbeeldzelfvertrouwen

2 Comments

 • Heel veel respect en bewondering Sara .
  Jouw verhaal leunt aan bij dat van mij : chronisch pijnpatiente … …
  Ook ik heb gevochten en ben heel blij dat ik aan Zelfzorg doe . Zelfzorg die ik niet laat vallen ook al gaat het beter .
  Bedankt voor jouw extra tips hier . Ik kan nog van jou leren.
  Tot snel .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.