Volg ons:
RSS
Follow by Email
Twitter

Weg eersten indruk

Ik hoorde haar druk in zichzelf praten. Toen ik haar kamer binnenkwam zag ik die kleine voetjes wiebelen langs naar bureaustoel (want die heeft ze nu ze naar het eerste leerjaar gaat). Toen ik haar vroeg, waar ze mee bezig was, toonde ze mij de eerste fase van haar project: De tekening voor de juf! Het is best wel spannend want er is niet alleen de overgang naar een 1eleerjaar, ook die naar een nieuwe school. Dus ik vond dat moedig om zien dat ze voor haar nieuwe en totaal onbekende juf aan de slag was gegaan.
Haar karaktertje kennende besef ik meteen, dat het haar gaat om “een goeie eerste indruk “maken.  
Na een dik uur, een aantal vragen over de volgorde van de kleuren van een regenboog, komt ze mij, ietwat teleurgesteld het resultaat tonen. Omdat ik haar ken, zie ik meteen, waar het schoentje wringt. Ik zwijg, complimenteer haar héél uitbundig met de mooie tekening. Zoals verwacht gaat ze meteen in haar verdediging.

“Bij het tekenen van regenbogen, mama, zie je altijd
zwarte lijnen. In het echt zie je die niet, maar in tekeningen wel. (ik voel haar aanloop). Bij die zwarte lijnen, is het misgegaan, een vlek in de blauwe kleur. En daarom mama, is deze tekening voor jou “.(SMELT)

Ik probeer de boel nog te redden door aan te geven, dat de tekening zelfs met vlek, prachtig is. Ik onderneem nog een poging de vlek een betekenis te geven. In onze fantasie kon het een vogel zijn of een vleermuis (bij die laatste gaf ze al snel aan dat er overdag, bij regenbogen, geen vleermuizen te spotten zijn, ook waar!). Helaas, voor haar is de kous af, deze tekening gaat niet mee naar school. Het is voor haar duidelijk een kwestie! Ze ontmoet iemand voor een allereerste keer. De eerste indruk, het is erop of eronder in haar beleving. Tekeningen afgeven met zwarte vlekken in regenbogen is voor haar een no go. Stel je maar eens voor een schoolcarrière te starten à la Alain Vandam, toen hij als nieuweling naar mevrouw “ Protput” vroeg. 😉

klein maar dapper
Wat ik fascinerend vond, is te zien dat zo’n jonge kinderen ook al bezig zijn met het maken van een goede eerste indruk. Het is blijkbaar iets dat we dan toch ons hele leven lang mee bezig zullen blijven? Al vermoed ik dat we met ouder worden, de focus meer gaan leggen op eerste indruk op basis van wie en wat we zien, het uiterlijk dus. We beseffen op een bepaald moment maar al te goed dat we in het volwassen leven in eerste instantie beoordeeld worden op de buitenkant, of we dat nu willen of niet. We wekken een bepaalde indruk nog voor we iets gezegd of gedaan hebben. Hij duurt ook maar enkele seconden en wordt gemaakt door een aantal (onbewuste)factoren. Kleding, uiterlijk, houding, lichaamstaal, blik.

Moreel gesproken is dat niet ok, echter is het een puur menselijk verschijnsel waar we (helaas) niet onderuit komen. Ik vermoed dat we allemaal een situatie voor de geest kunnen halen waarbij we van alles denken de seconden na we net iemand voor het eerst zagen. De kassierster, de nieuwe baas, het nieuwe lief van een vriendin. Is ze groot, klein, dik, dun? Is de kledij netjes, ziet ze er slordig uit, modieus, passend bij de gelegenheid? En aansluitend op die vragen, vormen we al stilletjes in het hoofd een mening. Het (voor)oordeel dus! 

Een goede eerste indruk wekken kan in bepaalde situaties belangrijk zijn, want je krijgt nooit een tweede kans voor een eerst indruk. Het is veel lastiger om een eerste indruk te weerleggen, dan om een goede/juiste eerste indruk te maken. 

Ik ben de eerste die pleit om foert te zeggen en te proberen los te laten wat anderen over je denken.Het is een gevoelskwestie en perceptie. We verbinden wat we zien aan een heleboel informatie en vooroordelen. Dat betekent dat een negatieve eerste indruk in sommige situaties de kansen kan beperken. Ik heb gelegeerd daar vooral strategisch mee om te gaan. Overigens werkt de 1e indruk ook in de omgekeerde richting. Wat is jouw eerste indruk over hem of haar? Hoe schat je die persoon in als mens? Welke kwaliteiten horen bij een individu  en wat zie je daar nu van? Het vormen van een indruk en daaraan een oordeel koppelen is risicovol. Een indruk kan nu eenmaal verkeerd zijn zelfs voor zij die dachten mensenkennis te bezitten.

 Dat de ander kortzichtig is en een mening over jou vormt op basis van een vooroordeel is inderdaad stom. Je kan er wél zelf voor kiezen dat je op een positieve manier laat zien wie je bent. Uiteraard spelen kledij, kleur en kleurencombinatie een rol. Al zijn er een aantal zaken, die misschien pure evidentie lijken die zeker even belangrijk zijn.  Oogcontact staat voor mij persoonlijk aan de top!

Dress to impress
Dat kleding imponeert weten we als sinds de geschiedenis. We willen graag een eigen stijl, een look creëren, een eigen IK. Echter willen we ook het liefst niet al te veel opvallen. We willen voldoen aan het ideaalbeeld dat ons wordt opgelegd, maar het liefst van al zijn we ook gewoon graag helemaal onszelf en voelen we “ voldoen aan”  als een enorme druk.
Van deze menselijke trekjes en twijfels, maakt de mode- industrie/ marketing gretig gebruik. We creëren hiermee een constant verlangen naar verandering. Of het is te zeggen: “ men creëert” dat voor ons. Mode wordt gefotografeerd, gedefileerd, getoond. Men laat ons op deze manier wennen aan de nieuwe lijnen, vormen, kleuren. Constant worden we bespeeld en slaat men munt uit ons verlangen om er net zoals hén uit te zien. Constant wordt ingespeeld op onze drang naar nieuwe dingen. We hebben het dan nog niet gehad over die andere compromissen. Elke dag maken we tal van keuzes betreffende onze kledij. Het moet passend zijn bij seizoen, weersomstandigheid, tijdstip, gelegenheid enzovoort. Als we het bedenken, een vrij chaotisch gegeven. We kunnen al een vorm van orde brengen door ons eigen kleursysteem. Jouw kleuren kennen kan het winkelen en maken van juiste keuzes een héél stuk gemakkelijker maken. Bovendien kunnen we ons echt onderscheiden van anderen met de kleuren die we dragen en vooral met de combinaties die we maken.Weet, het uiterlijk is het eerste wat men ziet, het laatste wat men vergeet. Hierbij speelt kleur een zeer grote rol.

Gelukkig moeten we niet zo kort door de modebocht gaan en hebben we het zelf in de hand. Na een kleurenanalyse, kleur – en combinatieadvies ben je altijd gerust dat de kleuren die je draagt, jou altijd doen stralen en sprankelen.Omdat zelfbeeld en zelfvertrouwen centraal staan binnen Cachet, koppelen wij hier ook imagocoaching aan.Spring in het oog. Laat je zien. Word gezien!

 

Dat het venijn hem in het staartje zat?

Oh ja, betreft de regenboog tekening. Er is een remake in het leven geroepen. Met hart en ziel tekende ze een nieuw exemplaar voor de juf. Even perfect in mijn ogen als de vorige, op 1 klein detailtje na misschien 😉 al hebben we daar wijselijk niks over gezegd.

 

Volg ons:
RSS
Follow by Email
Twitter

KLEUR

imagoadviesimagocoachingkleuradvieskleurenanalyseleuke workshopsmake up heusden destelbergenworkshops heusden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *